Informaţii generale despre “Martorii lui Iehova”

antetDeja de mai bine de un secol lumea este agresată de o sectă numită „a martorilor lui Iehova”. Aceasta, la fel ca şi secta Mormonilor, este la limita dintre creştinism, iudaism şi păgânism, fiind considerată de sociologi şi psihologi (nemaivorbind de teologi), ca fiind fundamentalistă, extremistă şi foarte periculoasă. Mai multe state din Europa le-a interzis activitatea pe teritoriul lor, ea continuând totuşi să există şi să se desfăşoare mai ales în Europa de Est şi în „ţările lumii a treia”.

Întemeietorul sectei este Charles Russel (1852-1916), un comerciant din Pensylvania (SUA), care în anul 1872, pe când simpatiza adventismul, înfiinţează un cerc al „studenţilor în Biblie” (Bible Student Movement). El însuşi, aşa cum mărturisesc cei care l-au cunoscut, era foarte slab iniţiat în cunoştinţele biblice şi teologice, nemaivorbind de limbile greacă sau ebraică, absolut necesare unui studiu biblic serios. În 1879 Ch. Russel se desparte de adventişti, iar în 1881 înfiinţează Societatea „Turnul de veghe” (Zion’s Watch Tower Tract Society), începând editarea unei reviste cu acelaşi nume. Din 1931, adepţii acestei societăţi iau numele de „martorii lui Iehova”. În 1961 conducerea societăţii scoate o ediţie proprie a Bibliei (în limba engleză), numită „a Lumii Noi” (New World Translation – N.W.T.), care modifică substanţial textul biblic după doctrina lor sectară, ignorând textele originale ale Vechiului şi Noului Testament (vezi doar câteva exemple). În 1984, textul acestei Biblii a fost tradus şi în română. Nu se cunosc numele nici ale celor care au lucrat la textul englez, nici ale celor care l-au tradus în diferite limbi.

Principalele puncte doctrinare ale „martorilor lui Iehova” sunt:

- Nu recunosc Sfânta Treime. Pentru ei Iisus Hristos nu este Dumnezeu, ci întruparea Arhanghelului Mihail – prima creatură a lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt este o simplă energie activă;

- Pun un accent deosebit pe numele Iahve (pronunţat diferit, în funcţie de limbă), pe care-l consideră singurul nume a lui Dumnezeu. Cei care nu recunosc acest nume şi nu i se adresează anume aşa lui Dumnezeu, nu se vor mântui;

- Nu cred în Învierea reală a lui Hristos;

- Spun că Hristos a fost răstignit pe stâlp (de lemn), nu pe cruce – subiect care a fost deja lămurit aici;

- Nu cred în existenţa sufletului;

- Nu cred în rai şi iad;

- Susţin ideea unei „împărăţii (regat) a lui Dumnezeu pe pământ”;

- Au preluat de la adventişti, cu unele modificări, învăţătura milenaristă („împărăţia de 1000 de ani”) şi învăţătura despre „Armaghedon”;

- Nu acceptă transfuzia de sânge, deşi uneori acceptă transplantul de organe;

- Resping orice sărbătoare şi mai ales zilele de naştere;

- Se consideră „aleşi”, iar pe ceilalţi îi consideră „slugi ale lui Satan”;

- Îşi desfăşoară adunările în nişte săli numite „Sala Regatului” sau „Casa Regatului”;

- Nu respectă drapelul şi imnul de Stat, şi nu acceptă să facă serviciul militar. Mai concret, sunt o sectă anti-statală (indiferent de ţara unde îşi desfăşoară activitatea);

- Au împrumutat toate celelalte învăţături greşite ale confesiunilor neo-protestante, ducându-le uneori la extremă;

- Desfăşoară un prozelitism agresiv, interzis de legile majorităţii statelor lumii, împărţind reviste şi cărţi editate în SUA sau Germania;

- Sub masca acordării de ajutoare materiale, desfăşoară activităţi economice fabuloase, uneori deposedând membrii secte de bunurile mobile şi imobile.

Unele dintre aceste învăţături iehoviste, după părerea noastră, chiar nu merită nici o atenţie, pentru că sunt de-a dreptul ridicole şi stupide. Altele însă, mai importante, merită să fie analizate foarte minuţios şi sperăm să reuşim să facem acest lucru chiar pe acest blog.

Ne vom folosi de o bibliografie bogată şi diversă, inclusiv iehovistă, accesibilă parţial şi pe Internet (în diferite limbi), dar vom prezenta şi argumente personale, pe care nu le-am găsit în alte parte, dar le considerăm valabile şi utile. Între toate cărţile, studiile şi articolele utilizate, remarcăm contribuţia deosebită a pr. David Pestroiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a scris un adevărat tratat despre această sectă, intitulat Ortodoxia în faţa prozelitismului “martorilor lui Iehova” (Bucureşti, 2005).

Sursa: http://ierompetru.wordpress.com/

 

13 Comentarii

You can Scrie un comentariu, or trackback from your own site.

 1. Irina says:

  Draga “preote” v-ar fi foarte covinabil sa va shimbati denumirea de ortodox in ctiticant,aici nu faceti nimic altceva de cìt sa violati atit legea lui Dumnezeu unde spune sa-ti iubesti aproapele si sa nu faci o marturie mincinoasa,asa cum ati insinuat in srisele de mai sus,precum si violati legislatia care ofera libertatea credintei. Nu va ìnjositi si nu degradati in fata cititorilor prin birfele si intriga peste tot publicata. Se vede cit de pocaiti si smeriti sumnteti,nu uitati ca va chemati preot,fiti un exemplu pentru biserica voastra si invatati poporul ce spune biblia.Va temeti de Martorii lui Iehova zicìnd ca sunt periculosi,la fel cum si satana se teme de Dumnezeu pentru ca stie ca degraba ìi va veni sfìrsitul.

 2. marcu says:

  Irina…articolul este postat aici de Petru Pruteanu,un calugar cu doctorat in fantasmagorii….mandru,orgolios si antisemit.El nu doar critica…face din pacate.Dar nu asa scrie?? Veti fi urati de toate neamurile pt.numele Meu….Daca nu ar fi asa eu mi-asi pune intrebari.Fiind asa,sunt linistit.Tu nu ??

 3. marcu says:

  Care state din Europa ne-a interzis activitatea ??De ce mintiti cu nerusinare ?? Rusii incearca in cateva zone,insa CEDO va pune ordine si acolo…in rest,peste tot noi predicam fara oprelisti si suntem legal recunoscuti.Stiu ca va displace…Am o veste buna pt.voi: in curand noi vom fi interzisi peste tot in lume…si nu glumesc.Problema este insa ca voi veti fi interzisi inaintea noastra,pt.a se implini o profetie din Apocalipsa !!

 4. marcu says:

  Stimate domn dr….spuneti o sumedenie de neadevaruri…
  1.CT Russel nu a facut traduceri ale Bibliei…deci nu avea nevoie de “serioase cunostinte de ebraica si greaca” pt.a cerceta scripturile
  2.CT Russel nu a fost un martor al lui Iehova.El a fondat societatea WT si revista cu acelasi nume…dar continutul,invataturile noastre,difera foarte mult de ale luui Russel.
  3.Nu a fost intrupat Arhanghelul Mihail…ci Isus,Mesia.Rolul de Arhanghel este doar unul dintre multe altele ale lui Isus…Cum explicati insa faptul ca dvs.ati mai “descoperit” un arhanghel,pe ingerul Gabriel??Poate ca o sa citati textul biblic de unde v-ati inspirat…Noi nu negam natura divina a lui Isus,dumnezeirea Lui.Insa,facem distinctie intre Tatal,care este “singurul Dumnezeu adevarat”(Ioan 17:3)-in sensul Atotputerniciei si omniscientei si,de asemenea,”avem UN SINGUR DUMNEZEU-TATAL”-I.Corinteni 8:6…asa cum au avut Abel,Enoh,Noe,Avraam…Moise…David…Pavel,Petru Ioan si ceilalti apostoli.
  4.Da,punem un accent deosebit pe Numele lui Dumnezeu,pt.ca este o cerinta a mantuirii noastre: Romani 10:13.
  5.Credem in invierea Sa reala…(a lui Isus)altfel cum ar fi Regele nostru acum ??
  6.Biblia ne cere SA NE ABTINEM de la sange…Daca dvs.considerati ca prin transfuzie va abtineti…este problema dvs.Acceptam insa si solicitam tratamente alternative,tot mai utilizate de medicina moderna,pt.ca,transfuziile au adus si raspandit cele mai ucigase boli: hepatita C si SIDA.
  7.Avem o sarbatoare,Cina sau Comemorarea mortii lui Isus si,asemenea evreilor,alte trei sarbatori,congresele noastre.
  Craciunul,zilele de nastere nu sunt sarbatori biblice…nu le tinem dar nici nu-i blamam pe cei care le tin.
  8.Da,tinem programul in sali ale Regatului…care este problema? Dvs.ignorati faptul ca eklesia se refera la adunare si numiti cladirile biserici…Fals,complet fals!!
  9.Spunem ca Isus a fost rastignit pe STAUROS(lemn) …forma acestuia nefiind precizata in Biblie.Cultul crucii a fost statuat ca dogma in sec.VI-VII…
  10.Cu sufletul gresiti;noi nu credem in existenta unui suflet nemuritor…pt.ca Biblia spune ca sufletul moare:Ezechiel 18:3,19.
  11.Iad (sfeol,hades) este mormantul,locuinta mortilor.Raiul,Paradisul este Regatul lui Dumnezeu,care va domni “precum in cer,asa si pe pamant”.
  12.Poftim ? Dvs.nu credeti intr-o imparatie a lui Dumnezeu pe pamant ? Pai nu asa va rugati in Tatal Nostru ??
  13.Nu ne consideram “alesi”,nici nu credem in predestinare si nu credem pe nimeni ca fiind sluga lui Satan…De aceea mergem la usa fiecaruia…pt.ca nu credem asa ceva.
  14.Respectam si drapelul si Imnul…doar ca nu le salutam,considerand salutul o forma de inchinare.Si aici gresiti…
  Nu avem atitudine antistatale,fapt pt.care functionam legal in peste 230 de tari…cam de trei ori cat dvs…
  15.Nu am imprumutat nici o invatatura de la neoprotestanti..Acestia,cu exceptia adventistilor,cred in treime,in suflet nemuritor…la fel ca dvs.,nu ca noi…
  16.Nu facem prozelitism…iar predicarea Evangheliei este o cerinta a mantuirii-Romani 10:10
  17.In salile Regatului nu se dau ajutoare materiale…ne cionfundati cu neoprotestantii…si nu cred ca ne confundati…doar ca va place minciuna.
  Va astept la discutii stimate domn doctor…insa,dvs.,in lumina intolerantei si antisemitismului ce va caracterizeaza,nu numai ca nu aveti curajul unei dezbateri publice libere,dar ma cenzurati de pe site-urile dvs…Nu acceptati dezbaterea libera,pt.ca nu puteti face fata acesteia.Insa am rugamintea sa nu mai faceti afirmatii mincinoase despre noi…pt.ca,oricum,lumea ne cunoaste deja,asa cum suntem noi cu adevarat.

 5. marcu says:

  De aceea stimate domn pe noi ne gasiti peste tot…Nu cu mult timp in urma am abordat un belgian valon, catolic, care locuieste temporar in orasul meu.I-a spus imediat sotiei:” draga,nu scapam nici aici de martorii lui Iehova si,culmea,vorbesc si limba noastra….”

 6. marcu says:

  D-le protosinghel…nu-l puteti invita pe acest profesor David Pestroiu la o discutie publica libera??Ar fi interesant sa-l vedem cum “combate” atunci cand dialogheaza,cand este respectat dreptul la aparare si principiul AUDIATUR ET ALTERA PART ??

 7. dan says:

  Ignorantii si mincinosii ca tine vor inghitii prostiile ce leai spus despre Martorii lui Iehova

 8. "DIRECTUL" says:

  Ortodocxia si Catolicismul(vezi istoria INCHIZITIE si implicarii Ortodoxiei in murdara politica)sun un produs al SATANEI care ii tine pe oameni in ignoranta sa le ia banii si sa-i domine ca si in epoca medievala religioasa.
  Tu ca PREOT MINCINOS esti un produs al SATANE, TATAL MINCINII numit de biblie prin urmare viitorul tau este nesigur daca nu iti schimbi atitudine si nu imbraci adevarata iubire SI NU DEZBRACI SPOIALA DE FALSA IUBIRE CE O EMANI PENTRU A PROSTI MULTIMEA DE ENORIASI DE CARE TIE EGAL,BA MAI MULT BANII LOR SUN INTERESANTI

 9. Ciprian says:

  Pt.directul. Ia uite ma,a ajuns sectarul sa se proclame dreptcredincios.Dar tu al cui produs esti, ma protestantule?Cei care se nasc din interese financiare nu sunteti decat voi,sectari buni de nimic.Ati aparut ca ciupercile dupa ploaie,ciuperci extrem de otravitoare pt.crestinismul pur.Nu sunteti decat niste impostori in frunte cu martorii lui iehova,penticostalii,etc.Ati schimbat Cuv.lui Dumnezeu dupa placul vostru astfel incat sa va sustineti draciile de secte.In veacul veacului n-o sa fiti in adevar daca veti continua cu draciile acelea de secte.Cat desp.ortodoxie (si chiar desp.catolicism)…ce sa-i spui sectarului desp.frumusetea si adevarul ortodoxiei daca el are doar dracul ratacirii si al rastalmacirii in minte.Unde erati voi ma cand Stefan cel Mare apara credinta ortodoxa?sau cand Vlad Tepes si alti asemenea domnitori aparatori ai ortodoxiei si ai poporului roman apara tara de cotropitori?Voi ce-ati aparat ma?Va spun eu,voi ati aparat doar minciuna.sunteti niste lupi cu dintii f.ascutiti imbracati in piei de oaie, niste “lei care racnesc” sa apuce vreun dreptcredincios.Dar,cum spunea Parintele Cleopa: “N-ai venit sa-l inveti pe popa carte”, asa ca nu te mai lua de autorul articolului,caci e spre pieirea draciei voastre de secte.

 10. dedicuta says:

  Fi linistit Ciprian. Nimeni nu va poate depasi.Avnd in fruntea voastra asa bravi “preasfinti”Iti dau un mic exemplu ca sa te linistesti.Pe 2 ianuarie 2009, credincioasele iehoviste Angela Gherasim şi Liliana Petraşcu au fost agresate verbal de preotul ortodox Iulian Raţă din satul Lucăşeuca, care le-a obstrucţionat activitatea şi le-a spus că este împuternicit să distrugă organizaţia Martorii lui Iehova. Plângerea depusă la procuratura raionului şi la judecătoria raională a fost respinsă.
  Pe 6 februarie 2009, iehovistele Olga Spac şi Alina Ţigănaş au fost agresate în satul Tudora de un grup de oameni, care le-au intimidat cu arme de foc şi le-au ameninţat cu violenţa, dacă-şi continuă activitatea în sat. Poliţia locală a reacţionat la plângerile Martorilor lui Iehova prin închiderea cazului, pe motiv că nu s-au comis contravenţii penale sau administrative.
  Pe 2 noiembrie 2008, martorii Veaceslav Laba şi Iosif Ivanov au fost agresaţi de preotul ortodox Ion Lunic din satul Bardar împreună cu un grup de circa 30 de persoane, care i-au insultat, i-au ameninţat cu distrugerea bunurilor din proprietatea lor şi le-au interzis să intre în sat pentru a-şi desfăşura activitatea religioasă. Procuratura raionului Ialoveni a respins plângerile Martorilor lui Iehova, dar, pe 27 martie 2009, Judecătoria raionului Ialoveni a răsturnat hotărârea procurorului raional şi a ordonat reanalizarea reclamaţiei.
  Pe 29 martie 2009, iehoviştii Andrei Ciuş şi Denis Reabaconi au fost asaltaţi de Lunic Ioana, soţia preotului ortodox din satul Bardar, împreună cu un grup de trei persoane, care i-au insultat, i-au ameninţat cu violenţa şi le-au interzis să intre în sat pentru a-şi desfăşura activitatea religioasă. Pe 17 aprilie 2009, a fost făcută o reclamaţie la Procuratura raionului Ialoveni.
  Pe 22 decembrie 2008, preotul ortodox Veaceslav Maxim le-a asaltat verbal pe Galina Duluţă şi Mariana Dontu, care predicau în public în satul Taraclia de Salcie, ameninţându-le cu moartea. Pe 12 ianuarie 2009, Maxim a trântit-o la pământ pe Galina Duluţă, a luat-o de păr şi a târât-o pe jos. Apoi a udat-o cu apă şi a insultat-o, strigându-i obscenităţi. În urma atacului, Duluţă nu s-a mai putut ridica de jos din cauza unei dureri la un picior. După reclamaţii, Maxim a fost convocat la poliţie, unde, chiar şi în prezenţa autorităţilor, a continuat să ţipe la credincioasele iehoviste. La 22 ianuarie 2009, Judecătoria oraşului Cahul a analizat cazul şi, găsindu-l pe Maxim vinovat de „huliganism simplu”, l-a amendat cu 200 de lei moldoveneşti (20 de dolari americani).

 11. Adi says:

  Ia ce se zbat moldovenii ! Bravo voua ! Si noi in Romania suntem agasati de secta asta. Referitor la ultimul comment: pacat ca numai cate-o palma dupa ceafa le-a dat! Trebuia sa le calce in picioare ! Si stiti de ce ? Pentru ca pe PROFETII FALSI NU TREBUIE SA-I ASCULTATI ! Ei sunt agasanti, te incoltesc si vor cu tot dinadinsul sa va “iehovizeze”. Eu va spun un lucru: ati gresit de 2 ori predictiile cu sfarsitul lumii. Deci sunteti niste profeti falsi. Si Dumnezeu zice asa: “Un profet care spune o profetie ce nu se intampla este un profet fals ! Sa n-ai teama de el !” (asta ca sa va amintesc cu profetiile voastre despre A Doua Venire a Dumnezeului nostru Iisus Hristos ! )SA NE FERIM SI SA NE APARAM DE VOI ! Prin orice mijloace ! NU veti distruge voi credinta in DUMNEZEU si sfinta noastra religie ortodoxe pe care o avem de mii de ani explicandu-ne voi ca religia voastra de doi bani aparuta prin 1870 e “mai buna” ! NOI SUNTEM IN CREDINTA NOASTRA de 2000 de ani ! Voi de cand ? Hai, sa aud …

 12. dedicuta says:

  Vine Sfarsitul Lumii… sau nu

  * 1492: „Sfarsitul lumii” vine in Moscova deoarece se sfarseste calendarul bisericesc. Bineinteles, n-a venit niciun sfarsit.

  * 1526: Au loc dezbateri in Rusia daca Biserica are voie sau nu sa aiba avere. Anti-Posesionistii il critica pe Tarul Vasile al III-lea din cauza divortului sau si sunt trecuti in ilegalitate. Cand Posesionistii au triumfat, biserica si-a castigat dreptul la bogatie in schimbul influentei politice. Tarul a devenit superior mitropolitului si putea acum sa se amestece in treburile bisericii.
  * 1652-1658: Patriarhul Nikon al Moscovei revizuieste cartile liturgice pentru a le aduce in conformitate cu obiceiurile liturgice grecesti, ceea ce duce la excomunicarea dizidentilor, care vor fi cunoscuti ca Rascolnicii sau Vechii credinciosi. Reformele au provocat ruperea de biserica a celor care presupuneau orbeste si ignorant ca toate cartile de cult sunt de inspiratie divina.
  * 1633: Imparatul etiopian Fasilides ii exileaza pe iezuiti si pe alti misionari Romano-Catolici din Etiopia.
  * Dupa 1685 a inceput o perioada de persecutii, inclusiv de tortura si executii. Multi vechi- credinciosi au parasit Rusia definitiv.
  * 1768: Evreii sunt masacrati in timpul rascoalelor din Polonia ocupata de rusi.
  * Pana in secolul al XIX-lea, Biserica Ortodoxa Romana a avut timp de 500 de ani sclavi tigani.
  * Ortodocsii fac pogromuri succesive incitate de catre ierarhi ortodocsi, in 1881, 1883, 1900 si 1907. Crimele se justifica cu scrierile lui Ioan Gura de Aur care scria in Omiliile sale: “Evreii isi sacrifica copii diavolului; ei sunt mai rai decat lighioanele salbatice. Sinagoga este un bordel, un cuib de ticalosi, un templu dedicat idolatriei, o adunatura de evrei criminali, un loc de intalnire pentru ucigasii lui Cristos, o casa rau-famata, un spatiu al nelegiuirii, o prapastie si un abis al pierzaniei; [... ] Dar sinagoga nu este numai un bordel si un balci; este de asemenea si o viziuina a banditilor si un adapost pentru bestii.”
  * Tot dintre Sfintii Parinti, Sfantul Grigorie de Nisa (Nyssa) spunea despre evrei: “Ucigasi ai Domnului, criminali ai profetilor, dusmani ai Domnului si ponegritori de Dumnezeu, infractori si dusmani ai milei, avocati ai diavolului, fii de serpi veninosi ale caror minti sunt tinute in intuneric, pline de mania feriseilor, un sinedriu al satanei. Criminali si degenerati [... ] dusmani a tot ce este decent si frumos… ei care sunt vinovati de strigatul “Crucificati-L! Pe El, care era Dumnezeu-in-carne-de-om….”.

  Modernitatea retrograda

  * Secolul al XX-lea- nedreptati facute de catre Biserica Ortodoxa Romana celei Greco-Catolice, care nu-si mai primeste inapoi toate bunurile.
  * Biserica ortodoxa rusa persecuta mai multe secte neo-protestante.
  * In perioada interbelica Adevaratii crestini ortodocsi, impreuna cu o serie de secte precum adeptii Martorilor lui Iehova, Innokentienii, Adventistii-reformatori sfidau pe fata statul in Rusia si interziceau membrilor lor sa efectueze serviciul militar in Armata.
  * Biserica din Eritreea ordona sa nu se faca serviciul religios celor care doreau independenta tarii.
  * Biserica Etiopiana si-a folosit influenta excomunicand orice eritrean care refuza sa lupte sub steagul fascist al Italiei
  * 2005: Parintele Daniel Corogeanu si 4 maici supun pe Irina Cornici la un ritual de exorcizare, timp in care aceasta moare.
  * In 2009, jurnalistul Slobodan Vaskovic si echipa sa este atacat de o multime in timp ce filma o biserica la Trebinje in Bosnia. Biserica Ortodoxa Sarba ia apararea huliganilor.
  * Biserica Ortodoxa Romana se opune introducerii pasapoartelor biometrice pe motiv ca apare in codul de bare numarul 666 al Satanei. IPS Teodosie al Tomisului e prins luand mita si se mai afla ca IPS Pimen lua 200 de dolari de la Securitate pentru a turna ce vede in SUA.
  * Patriarhia reuseste in Romania scoaterea evolutionismului din manualele scolare de biologie, conceptele raman tot evolutioniste dar copiilor nu li se mai explica procesele, ramanand sa-si dea seama singuri

  Lista este deschisa.

 13. Ciprian says:

  “stimata” dedicuta, ceea ce ai scris mai sus,sunt doar semne,nu sfarsitul lumii in sine asa cum va laudati voi ca-l preziceti.cat desp.agresiunile amintite mai sus,voi nu vedeti ca nici politia sau procuratura nu va ia in seama?de ce?pt.ca stiu ca sunteti mincinosi.stiti unde-s plangerile voastre catre politie?au ajuns hartie igienica.La fel e si traducerea voastra,caci de altceva nu e buna.De ce sunt toti calare pe voi?pt.ca raul trebuie starpit din radacina.

Scrie un comentariu

Moldova Creştină 2009-2011